Server downtime: wat is het en wat zijn de oorzaken?

Downtime van uw server is iets wat u absoluut niet wil. Hoe wordt zo'n datacenter-downtime veroorzaakt en hoe kunt u dit proberen te voorkomen. U leest het in dit artikel.

21 augustus 2019

Server downtime: wat is het en wat zijn de oorzaken?

Downtime is een periode waarin een computersysteem niet werkt. Het systeem is dan offline omdat de server is uitgeschakeld. Uw netwerk is dan niet bereikbaar. Ook taken zoals het opslaan en verwerken van data gebeurt dan niet. Door een downtime verliest u dus veel data en veel mensen moeten aan het werk worden gezet om de servers weer op gang te krijgen. Dat kost tijd en geld. Het is dus heel belangrijk om een downtime te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken?

Downtime is heel vervelend en kost uw bedrijf veel data, tijd en geld. Maar waardoor ontstaat een downtime? Hieronder hebben we de belangrijkste oorzaken voor u op een rijtje gezet:

Cyberattacks

Als één of meerdere hackers uw beveiligingssysteem omzeilen en schade aanrichten in uw netwerk dan noemen we dat een cyberattack. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een programma installeren om uw data te stelen. Om dit op te lossen moet uw hele datacenter stilgelegd worden. In deze downtime-periode gaan specialisten op zoek naar het schadelijke virus om deze vervolgens te elimineren. Meestal moet er een nieuw beveiligingssysteem geïmplementeerd worden.

Defecte koelsystemen

U heeft het vast weleens meegemaakt: uw laptop geeft ineens een hitte af. Dit komt door de nieuwe generatie laptops waarin geen koelsystemen meer verwerkt zitten. Door het runnen van zware programma’s kunnen deze laptops daarom heel warm worden. Stelt u zich nu eens voor hoeveel hitte er ontstaat in een zaal met duizenden computers die niet gekoeld worden. Dat is wat er gebeurt als het koelsysteem in uw datacenter defect raakt. Door de hitte worden de computers vaak automatisch uitgeschakeld om schade te voorkomen. Dan heeft u te maken met een downtime. Om weer online te kunnen, moeten eerst de koelsystemen geprepareerd en de servers gekoeld worden.

Vervuiling

Verschillende deeltjes zoals stof, pollen en zinkdeeltjes kunnen ervoor zorgen dat servers oververhit raken. Ook luchtsystemen kunnen verstopt raken en er kunnen spanningsstoringen ontstaan in elektrische componenten in het datacenter. Zodra dit gebeurd moeten de systemen allemaal stilgelegd worden om het te kunnen reinigen. Maar hier kunnen wel preventieve maatregelen voor genomen worden. Wilt u meer weten over de verschillende soorten deeltjes die schade in uw datacenter kunnen aanrichten? Klik dan hier.

Welke oplossingen zijn er?

Voor de eerste twee oorzaken is een oplossing relatief eenvoudig:

  • Een cyberattack kunt u voorkomen met een multi-layered ­security system. Hiermee bouwt u meerdere verdedigingsmuren binnen uw beveiligingssysteem. Zo bereiken virussen moeilijker uw netwerk.
  • Defecte koelsystemen voorkomt u door het plannen van regelmatig onderhoud en performance checks. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur van de servers niet te hoog oploopt.

Voor de derde oorzaak is het mogelijk moeilijker om een oplossing te vinden. De deeltjes die schade veroorzaken aan uw servers zijn moeilijk met het blote oog te zien. De hoeveelheid bouwt geleidelijk op tot er ineens problemen ontstaan. Daarnaast is het schoonmaken van de servers niet eenvoudig. Dit moet professioneel worden uitgevoerd omdat een minuscule schade al grote gevolgen kan hebben.

Wat kunt u doen?

Bent u benieuwd hoe u kunt zorgen voor het digitale hart van uw organisatie? Maak dan gebruik van onze Audit Risicobeheersing die hiervoor speciaal is ontwikkeld.

Vraag Audit Risicobeheersing aan 

 

Delen:
?