Het onzichtbare gevaar in het datacenter

Waarschijnlijk heeft u alles in uw datacenter helemaal op orde. De kabels zijn netjes geordend, het is er schoon en uw datacenter is goed beveiligd tegen cyberaanvallen. Maar er is nog een vijand waar u misschien niet zo snel aan denkt en die voor veel moeilijkheden kan zorgen: deeltjes (particles).

21 augustus 2019

Gecontroleerde luchtstromen voorkomen niet alles

Veel datacenters gebruiken al gecontroleerde luchtstromen om te voorkomen dat verontreinigende stoffen de servers vervuilen. Maar heeft u weleens gedacht aan de stofjes die binnen komen via uw medewerkers? Of de deeltjes die ontstaan door defecte apparatuur? Deze stofjes zijn nauwelijks tot niet zichtbaar en alleen door hiervoor opgeleide mensen te herkennen.

Op welke stofdeeltjes moet u letten?

Als deze deeltjes zich opstapelen in de serverapparatuur ontstaat er vertraging, oververhitting of zelfs een defect. Het is dus belangrijk om deze deeltjes regelmatig te verwijderen. Op welke deeltjes u moet letten? Hieronder vindt u de belangrijkste:

Pollen

In de lente en zomer hebben veel mensen last van hooikoorts. Dit komt door pollen in de lucht. Onder andere de hazelaar, eikenboom, kastanjeboom en gras zijn de boosdoeners. Deze pollen irriteren niet alleen onze luchtwegen. Ze gaan ook zitten op ons haar, onze kleding en onze huid. De kans is dus groot dat uw medewerkers deze pollen onbewust mee naar binnen brengen.

Black Dust

Niet alleen van buitenaf dreigt er gevaar. Ook de eigen apparatuur kan schadelijke stofdeeltje produceren wanneer deze niet goed wordt onderhouden. Is bijvoorbeeld de aandrijfriem van de luchtkoelers versleten? Dan ontstaat er zwarte roet, ook wel black dust genoemd. Dit is ijzeroxide (FeO) en heeft een magnetische lading. Als deze stof via de luchtstroom verdeeld wordt over het datacenter dan is dat verwoestend voor de harde schrijven van de servers.

Zinkdeeltjes

Zinkdeeltjes ontstaan op gegalvaniseerde metalen voorwerpen. We denken vaak dat zink ontstaat door verroesting. Dat is niet het geval. Het is juist omgekeerd. De zinklaag die we aanbrengen als roestpreventie creëert een drukspanning in het metaal. Hierdoor zet het metaal uit en dit zorgt voor het ontstaan van de zinkdeeltjes. Deze deeltjes zijn geleidend en kunnen spanningsstoringen veroorzaken in elektrische apparatuur.

Huid, haar, stof, modder en kledingdeeltjes

Deze stofdeeltjes zijn meestal heel klein en ze vallen nauwelijks op. Ze worden vaak onbewust door mensen naar binnen gebracht via kleding, schoenen of bijvoorbeeld de dozen van nieuwe materialen. Gaan deze deeltjes in het luchtsysteem en de serverapparatuur zitten? Dan veroorzaken ze bijvoorbeeld een luchtstroomblokkade of oververhitting. En dat is funest voor uw apparatuur.

Meten is weten

Er zijn dus veel verschillende deeltjes die ervoor kunnen zorgen dat uw servers door oververhitting trager gaan lopen of zelfs vastlopen. De meeste van deze deeltjes zijn niet met het blote oog te zien. Daarom is het moeilijk om vast te stellen welk risico u loopt in uw datacenter. Gelukkig zijn er wel manieren om deze deeltjes te meten.

Wilt u weten waar u aan toe bent?

Bent u benieuwd hoe u kunt zorgen voor het digitale hart van uw organisatie? Maak dan gebruik van onze Audit Risicobeheersing die hiervoor speciaal is ontwikkeld.

Vraag Audit Risicobeheersing aan 

 

Delen:
?