Datacenter schoonmaken

Datacenter schoonmaken

Datacenter schoonmaken, serverruimte reinigen en ESD schoonmaak is onderdeel van preventieve maatregelen voor het goed functioneren van een datacenter of serverruimte. Als datacenters en serverruimtes niet regelmatig stof- en deeltjes vrij worden gemaakt, komen deze stofdeeltjes terecht in de kwetsbare apparatuur. Dit kan leiden tot downtime, storingen en kortsluiting. komen stofdeeltjes terecht in de kwetsbare apparatuur, wat uiteindelijk voor downtime, storingen en kortsluiting veroorzaakt. Een datacenter schoonmaken is hierdoor net zo belangrijk als het hebben van een goed koel- en brandblussysteem. 

Richtlijnen ISO 14644-1 klasse 8 norm

De ISO 14644-1 heeft betrekking op cleanrooms. Een datacenter of serverruimte is zo'n cleanroom. In een cleanroom is een lage concentratie van deeltjes in de lucht van de ruimte gewenst. Een te hoge concentratie van deze deeltjes vormen namelijk een gevaar voor de werking van de kwetsbare apparatuur. De ISO 14644-1 is opgedeeld in 9 klassen, waarvan datacenters/serverruimtes moeten voldoen aan klasse 8. Klasse 8 wordt behaald door een datacenter schoonmaken, luchtconcentratie te meten én de lucht vrij te houden van stofdeeltjes. Ons 8 stappenplan is erop gericht om een datacenter/serverruimte te helpen met het te behalen van deze ISO-klasse.

Wat doen onze clean professionals?

Onze onderhoudsmedewerkers, oftewel clean professionals, bezitten bepaalde , kennis en inzichten voor het schoonmaken van datacenters. Zij komen een paar keer per jaar langs om de ruimte ESD te reinigen. Voorafgaand de reiniging ontvangt u informatie over wie komen reinigen. Daarnaast zijn de clean professionals geïnstrueerd door uw accountmanager. Hiermee proberen wij zo goed mogelijk te zorgen voor een efficiënte en effectieve reiniging. 

Hoe maak je een datacenter schoon?

Een datacenter/serverruimte schoonmaken is specialistisch werk. De ruimte heeft immers kwetsbare apparatuur die niet zomaar met een sopje kan worden schoongemaakt. Wij adviseren dan ook om niet zelf de ruimte schoon te maken of dit te laten doen door een reguliere schoonmaakorganisatie. Schakel een specialistische organisatie in, zoals THP Clean Datacenter.  De clean professionals van THP reinigen met speciale middelen serverruimtes en datacenters. Hiervoor maken wij onder andere gebruik van ESD veilige kleding en middelen, zoals een ESD-stofzuiger. ESD oftewel elektrische ontlading, kan namelijk schade veroorzaken in de apparatuur. Om downtime, storingen en kortsluiting te voorkomen, gebruiken wij daarom deze ESD veilige middelen. Met deze middelen verwijderen wij onder andere het stof van de racks en stofzuigen wij de computervloer. Om de kwaliteit van het werk te borgen, leggen wij al de uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden vast in onderhoudsrapportages. Daarnaast zorgen wij ervoor dat uw medewerkers over de juiste kennis bezitten voor het binnentreden van een cleanroom. Ook hangen wij een informatiebord op bij de ingang van de cleanroom. Op dit bord staan 10 gedragsregels voor het binnentreden van de ruimte. Zo weet iedereen die het datacenter of de serverruimte wil binnentreden, waaraan hij of zij zich moet houden. 

Vraag de Audit Risicobeheersing aan

Bent u benieuwd hoe u kunt zorgen voor het digitale hart van uw organisatie? Maak dan gebruik van onze Audit Risicobeheersing die hiervoor speciaal is ontwikkeld. De Audit geeft u inzicht in de huidige situatie. Indien nodig biedt het u de mogelijkheid om tijdig en adequaat te reageren op knelpunten.

Audit aanvragen
?