4 tips voor het optimaliseren van uw datacenter

Hoe optimaliseer je een datacenter? In dit artikel geven wij vier tips om de serverruimte te optimaliseren.

21 augustus 2019

1. Zorg voor een noodplan en noodfonds voor eventuele downtimes

Wanneer een systeem ongepland offline gaat (ook wel een downtime genoemd) heeft dat enorm veel financiële en operationele gevolgen. De kosten kunnen snel oplopen tot tienduizenden en zelfs honderdduizenden euro’s, afhankelijk van de tijdsduur van de downtime en de grootte van het datacenter. Daarom is het belangrijk om een duidelijk noodplan op te stellen. Hierin legt u vast hoe uw bedrijf zo snel mogelijk weer herstelt van een cyberattack of kapotte apparatuur. Bepaal hiervoor vervolgens de kostprijs (zie artikel 3) en reserveer het geld. Zo komt uw bedrijf niet in onverwachte financiële problemen.

2. Stel regelgeving op voor binnen het datacenter

Het is belangrijk om een duidelijk gedragsbeleid op te stellen voor de medewerkers die binnen het datacenter werken. Hierdoor blijft het datacenter in optimale staat en worden veel problemen voorkomen. In deze regelgeving neemt u onder andere op wat wel en niet het datacenter in mag. Dit is belangrijk om te voorkomen dat stof en andere schadelijke deeltjes in het luchtsysteem terecht komen. En u houdt vloeibare stoffen uit de buurt van de servers.

3. Train uw medewerkers en evalueer regelmatig

Alleen het opzetten van een helder gedragsbeleid is niet voldoende. Het is daarnaast belangrijk om dit beleid regelmatig te bespreken met uw medewerkers. En toets uw medewerkers of ze op de hoogte zijn hoe ze moeten handelen. Hierdoor voorkomt u ongelukken en wordt de veiligheid van zowel de medewerkers als de data gewaarborgd.

4. Laat het datacenter reinigen door professionals

De apparatuur in een datacenter is erg gevoelig. Dat betekent dat een klein stofje, een druppel speeksel of een kleine botsing er al voor kan zorgen dat apparatuur kapot gaat. Daarom is het belangrijk om de apparatuur te laten reinigen door professionals. Zo verkleint u het risico op ongelukken. En u bent er zeker van dat alles ook echt schoon is en dat er geen schadelijke deeltjes achterblijven.

Bent u benieuwd hoe u kunt zorgen voor het digitale hart van uw organisatie? Maak dan gebruik van onze Audit Risicobeheersing die hiervoor speciaal is ontwikkeld.

Vraag Audit Risicobeheersing aan 

 

Delen:
?