4 tips om uw datacenter energiezuinig te maken

Helaas wordt ons milieu op heel veel manieren bedreigd. De uitstoot van broeikasgassen is één van de oorzaken. Deze gassen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de temperatuur op aarde stijgt met alle gevolgen van dien. Broeikasgassen worden onder andere uitgestoten door auto’s. Maar wist u dat ook uw datacenter indirect veel van deze schadelijke gassen veroorzaakt? Alle datacenters in de wereld zorgen per jaar voor meer broeikasgassen als de totale uitstoot per jaar in Nederland. De verwachting is dat dit alleen maar zal stijgen. Maar er is ook goed nieuws. U kunt de uitstoot als gevolg van uw datacenter beperken door efficiënter om te gaan met energie. In dit artikel leest u hoe u dat kan doen.

26 september 2018

Hoe ontstaat de milieu vervuiling?

Uw datacenter veroorzaakt indirect uitstoot van broeikasgassen door het hoge gebruik van energie. De energie die nodig is om het datacenter te laten werken moet ergens vandaan komen. Er zijn natuurlijk heel veel milieuvriendelijke methodes om energie op te wekken. Maar er wordt nog steeds veel energie opgewekt met methodes die niet milieuvriendelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan kolencentrales, olie en gas. Ook gaat er veel energie verloren doordat de datacenters niet efficiënt gebruiken maken van de energie. Slechts 70% van de servers in een datacenter wordt optimaal gebruikt. Dat betekent dat er dus veel energie verloren gaat. Dat moet en kan anders.

Waarom is focussen op energie belangrijk?

Er zijn een aantal goede redenen om ons energiegebruik daar waar mogelijk zoveel mogelijk te beperken. Wij hebben drie redenen op een rijtje gezet:

1. Optimaal gebruik van uw servers bespaart energie

Als uw server optimaal draait kunt u met minder stroom hetzelfde blijven doen. Of u kunt meer doen met dezelfde hoeveelheid stroom.

2. U bespaart kosten

Als uw servers optimaal gebruik maken van energie dan kunt u in plaats van de huidige 70% wel tot 30% meer leveren. Er gaat zo minder tot geen energie verloren en u bespaart kosten.

3. Energiebesparing is belangrijk voor het milieu

In de toekomst geldt: de vervuiler betaalt. Dat betekent dat de kosten voor vervuiling steeds hoger worden. Nu al investeren in een energiezuinige serverruimte zorgt er niet alleen voor dat u straks geld bespaart. Maar u veroorzaakt direct minder schade aan het milieu. Dat is goed voor het behoud van onze planeet.

Hoe zorgt u voor een datacenter dat efficiënt gebruik maakt van energie?

Het belang van een optimaal gebruik van uw servers is nu heel duidelijk. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw datacenter ook daadwerkelijk energiezuiniger wordt? Met de volgende oplossingen gebruiken uw servers de energie veel efficiënter:

1. Slimmere applicaties op servers

Het loont de moeite om eens te kijken naar de applicaties die op uw servers draaien. Zijn deze goed doorontwikkeld of kosten ze veel stroom? Een check hierop kan zeker voordeel opleveren.

2. Datacenter koeling

Om ervoor te zorgen dat servers niet oververhit raken, wordt de temperatuur erbuiten vaak laag gehouden. Zo leveren ze hogere prestaties. Als u gebruik maakt van waterkoeling apparatuur die bevestigd is aan of in de servers, dan blijft de temperatuur ter plekke laag. En hoeft de buitentempratuur niet kunstmatig laag gehouden te worden. Dit scheelt veel energie.

3. Ideale temperatuur serverruimte

Uit onderzoek blijkt dat in veel datacenters de temperatuur lager is dan nodig. Een temperatuur van 23 graden is laag genoeg. De Europese Commissie is zelfs van mening dat de temperatuur best naar 26, 27 of zelfs 30 graden kan. De kans dat dit uitval van servers tot gevolg heeft is zeer minimaal. Pas bij 32 graden is de kans op uitval 1,5 keer zo hoog.

Om te kijken bij welke temperatuur uw servers het beste presteren met zo min mogelijk energieverbruik kunt u langzaam de temperatuur steeds een beetje laten stijgen. Blijf de servers monitoren tot u op de meest ideale temperatuur voor uw serverruimte uitkomt.

4. Periodiek reinigen serverruimte

Ook uw datacenter heeft onderhoud nodig. In de serverruimte zijn altijd luchtstromen aanwezig. Die zorgen ervoor dat stofdeeltjes in de servers terecht komen. Hierdoor wordt de server warmer of raakt zelfs oververhit. Dit zorgt ervoor dat deze trager werkt en hierdoor meer energie verbruikt. Daarom is regelmatig schoonmaken van de serverruimte heel belangrijk.

Pas wel op met schoonmaken. Servers zijn erg kwetsbaar en het reinigen vraagt om extra zorgvuldigheid. Om storingen en uitval te voorkomen kunt u het onderhoud het beste laten doen door een professioneel bedrijf. Zij hebben verstand van zaken en weten precies waar ze op moeten letten.

Check uw ruimte

Bent u benieuwd hoe u kunt zorgen voor het digitale hart van uw organisatie? Maak dan gebruik van onze Audit Risicobeheersing die hiervoor speciaal is ontwikkeld.

Vraag Audit Risicobeheersing aan 

 

Delen:
?